Loppen -kend din modstander

De lopper, der findes på hunden, er som oftest kattelopper. Det betyder ikke at de nødvendigvis er kommet fra en kat, men blot det er samme art, der også godt kan lide at bo på katte.

Loppen suger blod fra de små blodkar i huden, og for at blodet ikke størkner mens den suger, spytter den et stof ind i huden, og det er det der giver den kløe vi kender når en loppe får hoppet på den gale art, nemlig mennesket.

Når loppen har suget blod lægger den æg, sådan ca 10-25 stk. Æggene er lavet til at drysse af i omgivelserne, og det er her de skal klækkes. Æggene klækker efter ca. 2-10 dage. Larven der kommer ud og spiser af de skæl, loppeafføring og andet biologisk materiale der ligger i omgivelserne.

Når laven er vokset sig stor, laver den sig en puppe, hvor i den ligger indtil den klækkes. Puppestadiet varer alt fra 7 dage til mange måneder, afhængigt af omgivelserne. Puppen er rigtig hårdfør og kan ligge i omgivelser i helt op til 1 år. Langt de fleste vil dog være klækket indenfor et halvt år.

Lopper der ligger i pupper, reagerer på skygger, udåndingsluft og rystelser, det får den til at klække og hoppe på hunden eller hvem der nu kommer forbi. Kommer til sommerhuset eller campingvognen, og gulvtæppet ”rejser sig”, er det simpelthen fordi alle lopper reagerer på én gang.

Du kan konstatere lopper på din hund med en tættekam. De levende kan være svære at finde, men hvis der sidder sort ”grums” på tættekammen, kan du drysse det ud på et vådt stykke køkkenrulle og køre fingeren over. Hvis det bliver rustfarvet er det loppeafføring. Farven skyldes det blod loppen har suget.

Hvis du finder rigtig mange små stykker loppeafføring, kan du tænke på at for hver lille ”pølle” du finder, har loppen lagt 10-25 æg, og på ca 2 måneder kan det have udviklet sig til næsten 20.000 lopper.